Alla behöver inte en coach.


20140329-102322.jpgFör några veckor sedan läste jag en rubrik ”alla behöver en coach” och blev irriterad. Tanken som formerades var ”Finns det en etisk gräns när man arbetar med människor, eller är den ovidkommande vid en införsäljning av en sådan produkt”. För jag hävdar ett detta är nonsens, alla behöver inte en coach, men däremot är det ett kortsiktigt försäljningsargument som på längre sikt kan göra väldigt stor skada i en hel bransch.

Men hur har man då kommit fram till detta?

Vi lever i en tid där behovet av att få vara tillsammans med någon, alltid, i alla lägen är stort. Vi tycks heller aldrig tröttna på att få uppleva social gemenskap i ofantlig mängd där efterfrågan på bekräftelse ökar allt mer. Tillskillnad mot äldre generationer tycks vi heller inte ens en gång kunna träna, tala, agera, bestämma etc. utan att vi har någon med oss som berättar hur vi ska göra.

När tilliten till den egna förmågan vacklar och möter ”rädslan för att göra fel” så är det lätt hänt att jag börjar tvivla på ”att jag kan”. Detta skapar en osäkerhet och resonemang som exempelvis ”om jag inte kan lita på mig själv, kan jag då lita på andra?” börjar allt mer uppträda.

Att ta fram tjänster som bygger på vår osäkerhet, eller motstridiga känslor, brukar vara enkelt att paketera och framgångsrikt att sälja. Införsäljningen till kunden kommer att vara ”om jag inte kan lita på mig själv-kan jag då lita på andra”. Är kunden tveksam till erbjudandet blir framställan, så blir nästa argument ”självklart behöver du inte köpa detta,…men vågar du chansa?” Genom att spela på den ambivalens som kunden befinner sig i, så stärks denna obalans än mer, vilket leder till att kunden måste fatta ett beslut. Kunden väljer självklart det trygga, som i detta fall ligger i att köpa säljarens argument.

Nu räcker inte enbart detta utan även en ”gammaldags syn” finns generellt hos många konsulter och det är den ”beroende kunden”. En kund som går att fakturera livet ut, ett konto som aldrig tar slut. Det finns många berättelser om stora konsultfirmors förslagenhet i ”hur man äter sig in i ett företag”. Vill företaget avsluta detta dyker alltid frågan upp; ”självklart kan du avsluta med oss…. men vågar du chansa”. Nu börjar det ske förändringar inom detta område, där exempelvis betalningsmodeller som mer baserar sig på resultat, kommer allt mer.

Det bästa med att leva i den tid som vi gör är att vi har väldigt många valmöjligheter. Möjligheterna tycks vara oändliga, så många så att det är lätt att tro att individer inte kan välja. Vi kan och vi gör det ständigt, ibland medvetet och vid andra tillfällen omedvetet, men när vi fråntas denna möjlighet så begränsas våra liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s