När det nya kommer, vill vi ha det?


20140109-070301.jpgFör några år sedan när jag var på CES mässan i Las Vegas var en av de stora nyheterna bilar som inte behövde en chaufför, de var ”hel automatiska”. Man satte sig i bilen och sedan behövde man inte fundera över någonting mer, bilen transporterade dig dit du ville. Tekniken finns idag för detta, men vill vi ha det? Vår rätt, att själva få styra en bil, tycks vara på en religiös nivå. Kan vi ge upp vår ”rätt” att få framföra vår bil?

Säkerhetsmässigt skulle dödsolyckorna gå ned dramatiskt om det infördes, men den typen av argument biter inte på en religiös övertygelse. Inte heller att tekniken är så säker så du kan ”lita på” systemet. Nu har ändå bilindustrin varit smarta och stegvis vant oss vid att det finns bilelektronik i våra fordon.

Ser vi däremot till IT området, har vi sedan ”barnsben” varit utsatta för stora förändringar, paradigmskiften, uppdateringar etc. och vi reagerar knappt när det kommer en uppdatering. Där ingår det i ”manualen” att förändring är något positivt, för att vi upplever att det ger oss något. Detta har tillverkare tagit fasta på och det omnämns med att ”kunden vill ha detta”, men hur pass sant det är innan man har genomfört det är väl kanske mer tveksamt.

Människan är ett vanedjur som gör saker den trivs eller inte trivs med. Det förstnämnda har vi gemensamt med jordens övriga djur medan det sistnämnda är vi ensamma om. Vår unika förmåga till anpassning gör att trivselfrågan kommer längre ned på skalan, om vi tror att det vi gör är det rätta. Inom IT är det rätta ”förändring”, medan i bilvärlden är det inte så.

Nu när vi har börjat byta ut ”drivkärnan” i våra fordon tycks vi ändå vara mer benägna att ta till oss något nytt. Exempelvis har alla nya elbilar automatlådor, vilket vi accepterar fullt ut. I dessa elbilar har IT tagit ett starkare grepp om produkten och det tycks som om detta områdes vana vid förändring, har påverkat oss bilkonsumenter.

Där i kanske nyckel ligger att vi slutar att betrakta våra transportmedel som fordon och mer börjar se dem som IT produkter. Vid den senaste CES mässan visades en drönare upp som kunde transportera människor. Efterfrågan har sedan varit stor och det är som om vi betraktar denna produkt som säker, modern och futuristisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s