En rörelse framåt är kostnadseffektivt


2014-08-04 05.15.46-3Under morgonens promenad så slog det mig att rörelse framåt kan vara svårt. När jag var ung tävlade jag i friidrott, 100 meter, och en av de centrala sakerna inom ”sprint” var att lära sig rätt löpteknik. Detta gick mångt och mycket ut på att rörelsekraften skulle riktas framåt, inte uppåt eller åt sidan.

I mitt jobb som konsult är det vanligt att bolagets ”rörelskraften” är riktat åt ”sidan” eller ”uppåt”, det leder till att företaget inte drivs kostnadseffektivt. Antingen finns det en mängd kringkostnader, försäljningscykler som tar tid etc. allt bygger på samma tes som inom löpningen, kraften riktas inte framåt.

Exempel på områden som brukar dyka upp är

  • CRM system som är för avancerade för bolaget vilket leder till att det inte används.
  • Hanteringen av leads går för långsamt och är för ostrukturerat.
  • Det har blivit ”stopp” i CRM systemet, så att leads inte kommer till avslut.
  • Kundstocken är inte segmenterad.

När du tränar löpteknik är det många moment med vinklar av knän, armarnas rörelse, fotisättning etc. När det gäller företag är det frågor Vad, När, Hur, Vart som behöver få svar. Den första frågan som jag brukar börja med är Varför. Får man inget svar på den så är man på samma nivå som att försöka förklara varför man ska träna löpteknik. För det mesta har man klart detta för sig, men ibland är det inte så. Har jag inte förstått och missar detta område, kommer ingenting av det andra som jag försöker lära ut att förstås.

En annan stor utmaning är åldern. När jag tränade löpskolning i unga år var det nytt och det var enkelt att forma mig. Jag tyckte det var kul och var ganska okritisk till det som jag lärde mig. Så är det inte när vi blir äldre. Vi har då genom år av träning, erfarenheter och kunskapsinlärning skapat en grund att stå på. Har det dessutom varit framgångsrikt så finns det ingen anledning att ändra på ett ”vinnande mönster”.

Exempelvis så är det vanligaste verktyget för många säljare idag fortfarande papper och penna, trots att det sedan 15 års tid funnits bra digitala CRM system. Att välja bort något som fungerar brukar inte funka, utan i dessa fall handlar det mer om att lägga till, det nya. Tyvärr finns inte denna kunskap på många företag. Det får en stor påverkan för företagets förmåga till anpassning, vilket är lika med överlevnad för många bolag idag.

Nu när det finns lite mer tid, du kanske har semester och är ledig, fundera över hur du riktar din kraft när du rör dig. Finns det paralleller på ditt arbete?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s