Ska du ha semester eller ska du leta efter den heliga graalen.


2012-09-09 07.28.56Vi har nu gått in i juli månad och många har börjat eller ska snart påbörja sin semester. Det är inte enbart i trafiken detta märks, utan framförallt ”översköljs” vi av olika tips och idéer om hur vi ska hantera denna ledighet.

Ju mer jag läser och två olika tankar dyker upp i mitt huvud. Den ena handlar om att hela ”semesterprojektet” kan gå fel, haverera så att du står där i augusti missnöjd med 11 månaders jobb framför dig. Den andra tanken tar avstamp i en mer religiös grund, där ett sökande efter den ”perfekta semestern” tonar upp sig som ett slutmål och tycks vara lika åtråvärd som den ”heliga gralen”.

För några generationer sedan var vår semester inte lika lång som nu. Vi hade heller inte den ekonomi som vi idag har. Industrin kom överens om med leverantörer att juli månad skulle allt stängas, för då skulle alla vara lediga. Städerna tömdes och campingplatserna svällde i volym.

Idag är semestern mer utspridd från slutet av juni till senare delen av augusti. Vi har mer semester än någon annan generation före oss har haft, men allt färre kan vara helt lediga i längre perioder. Det sistnämnda beror på att digitaliseringen gett oss möjligheter att ”jobba när vi vill, var vi vill och hur vi vill”. Många företags konkurrensförmåga bygger just på detta och då ”stänga ned” verksamheten går inte. Med andra ord är många inne och kollar sin mail några gånger i veckan, svara på sms etc. för anpassning är lika med överlevnad.

Kravet, på den tid man är ledig, blir allt högre och kravet är; ”det måst bli bra annars är detta ”bortslängd tid””. Med andra ord får inte ens ”värdefulla tid” gå till spillo utan måste utnyttjas på bästa sätt.

Vi lever också i ett tidevarv där det prats mycket om vision, mål och strategi. Bara för att vi är lediga så släpper vi inte detta synsätt, nä semestern måste innehålla även det. När vi skapar ”visionen” av vår semester utgår vi från en ”ideal bilden” som vi bär inom oss. Den bygger till viss del på minnen från när vi själva var små, våra drömmar samt från annat som vi har läst eller hört om. Allt i denna ”bild” är inte sant, men vi vill att det ska vara, så under årens lopp har vi nästintill gjort det till våra ”sanningar”. Denna ”ideala bild” ligger till grund när vi skapar ”visionen” av vår semester. Som du förstår är det lätt hänt att vi inte lyckas nå upp till detta och känslan av misslyckade breder ut sig.

Ett råd till er som nu går på semester är ta bort allt görande. Om du gör saker 48 veckor om året, varför ska du fortsätta att göra saker nu. En viss planering hjälper dig men försök att undvika att hamna i ett ”bokningssystem”.

Semester är en del av livet. Livet är något som ska upplevas ingen gåta som ska lösas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s