Aktiva styrelsearbeten lägger grunden till framgångsrika bolag.


2015-11-30 08.07.08_PES_20151222 IIDet pratas allt mer om att styrelser saknar digital kompetens. Nog kan det vara så alltid, med tanke på att styrelser i allmänhet endast består av två yrkesgrupper, civilekonomer och civilingenjörer, så förstår de flesta att det finns mer att önska när vi kommer till kompetens. Trots att kunskapsurvalet är starkt begränsat i många styrelser så gör de flesta ett fantastiskt jobb. Nedan har jag listat några centrala områden som lägger grunden till ett framgångsrikt styrelsearbete som jag tror ligger till grund för detta.

Attityd

Förr var den gängse synen på styrelsearbetet, både av de som jobbade i dem och de som stod ”utanför”, att man ”satt” i en styrelse. Med tanke på den stabilitet som fanns på många marknader så var nog detta en sanning i många bolag. Idag är de många bolag aktörer på marknader med högt tempo, turbulenta förändringar med hård konkurrens. Det ställer allt större krav på bolagen att de måste ständigt vara proaktiva, så idag är styrelsearbete inte något som associeras till en passiv verksamhet. Däremot är detta inte ett kunskapsområde, utan mer en attitydfråga.

Affärsmannaskap

När bolag börjar växa och bli stora följer det även med att allt mer makt finns inom sfären. För en del blir detta område allt mer centralt och man kan se att exponeringen av personer blir allt centralare. Det är lätt hänt att större bolag drar till sig personer som gillar det ”politiska maktspelet” så kallad machiavellism, där personers egna särintressen går före företagets. En styrelse som börjar tappa sitt affärsmannaskap och mer ägnar tid åt detta fräts sönder inifrån, däremot en styrelse som klarar av att håla egna särintressen utanför blir mer framgångsrika.

Kundfokus

Det som genererar omsättning i bolag är försäljningssida, deras förmåga att nå kunderna med företagets produkter. Tidigare har det räckt med att sätta kunden i fokus, nu måsta man ta nästa steg, plocka in kunden i styrelserummet.

Strategiförståelse

Det lanseras mängder av strategiområden idag, där alla som överhuvudtaget kan uttala sig säger “vi behöver xxxstrategi”. Nog behöver strategin vara tydlig, men att alla områden inom ett bolag ska ha “egna “strategier gör att verksamheten blir väldigt “spretig”. Ett av de centralaste områdena för styrelsen är strategiområdet. Sedan är det VD;s område att se till att den implenteras i företaget. Här finns det många bolag som går vilse och effekten blir just, att var och en uppfinner sitt eget.

Ödmjukhet

Denna punkt är så självklar så att jag nästan glömde bort att ta med den, men kanske är den en av de centralaste. Utan ödmjukhet stängs dörren för att förstå det nya som kan komma och man ”biter sig fast” i det man kan. Utan ödmjukhet avtar även förmågan av att vara nyfiken, vilket leder till ett allmänt ”jag kan” och när det genomsyrar en styrelse har du fått en så kallad ”fat cat”.

Som du kanske förstår så tar det tid att bli en bra styrelsemedlem och ännu längre tid att bli en styrelseordförande. Men det är inte i första hand kunskap som de olika medlemmarna I förstahand behöver utan erfarenhet i hur man driver ett bolag. Det finns en rad olika områden som en styrelse kan sakna kompetensen omkring, men då brukar en progressiv styrelse välja in denna kompetens. Exempelvis om företaget ska bygga en ny fabrik, så är det byggkunnande som kan behövas, varför inte välja in en byggherre som tillför sin kunskap under denna period. Att börja utbilda styrelser i olika ”verktyg” är fullständigt fel fokus om du vill skapa ett framgångsrikt företag.

Framgångsrika bolag besitter ”verktyget” ”insikten i hur man driver bolag” . De vet hur detta ”verktyg” ska användas i ett aktivt styrelsearbete.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s