Orkar du med en karismatisk ledare?


IMG_1089Sedan barnsben har jag fyllts med historier om karismatiska personer. I tidig ålder var det olika krigsherrar medan när jag sedan blev äldre kunde personerna komma från andra områden.

I och med att åren har gått, när erfarenheter och insikter har ökat, börjar jag betrakta dessa personer i en ny dager. Det som jag allt mer har förstått är att bakom varje karismatisk person finns en mänsklig varelse med sina fel och brister, men de flesta har byggt det karismatiska omkring detta.

Sökandet efter det karismatiska har då och då dykt upp när jag har handlett arbetsgrupper där en del av tiden har ägnats åt chefens fel och brister. Självklart finns det chefer som inte borde vara det, men vid ett flertal tillfällen har det funnits en ”önskan” hos arbetsgruppen om en ledare som inte har några fel och brister. Med andra ord skulle chefen vara ok så länge som den visar upp ett fläckfritt yttre, vara ”karismatisk”, medan när denne person blir mer ”mänsklig” uppstår det bekymmer.

Men om nu önskningen slog in och vi fick den perfekte ledaren, skulle vi stå ut?

Det är svårt att veta men det är knappast troligt. Vi skulle antagligen så småningom alltid känna oss i ”underläge” gentemot en sådan person och det skulle med all säkerhet påverka vårt mående och prestationer.

Om vi exempelvis tar en karismatisk ledare som Steve Job så har han idag nått till en religiös nivå. Han lyckades tillsammans med andra göra saker som är nästintill magiskt. Han var en oerhört stark visionär, misslyckades många gånger och hade en hel del tur. För medarbetare och chefer måste han som chef varit en katastrof och som ledare en mardröm. En medarbetare eller chef kunde bli avskedad när som helst, hur som helst på vilka grunder som helst, detta skapade en ”management by fair” kultur som få klarar av en längre tid. Trots det fick ökade det ”karismatiska” kring honom och alla ville jobba där.

När jag har mött arbetsgrupper som söker allt mer efter den karismatiske ledaren, så har det varit grupper där alla möjligheter varit uttömda och hoppet allt mer har stått åt det mer abstrakta med starka med tydliga religiösa inslag. Det i sig har haft en påverkan in i systemet har varit stor. En ovetskap om vad som förväntas av en har ökat och allt mer börjar vardagen delas upp i ”för eller emot”, ”ja eller nej”,  ”allt eller inget”, etc. Det har skapat otrygga arbetsplatser där ett sökande efter ”den trygge” ”karismatiske” ledaren allt mer har ökat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s