Har ditt företag en karriärplan för dig?


2014-06-26 05.54.19Fler och fler arbetsplatser får allt svårare att behålla sin personal. Inom IT sektorn har detta varit ett faktum sedan länge men nu har det spridit sig till allt fler områden.

Att tänka i gamla banor leder fram till ett välkänt resultat. Dagens tänkande kring företagens personal genomsyras väldigt mycket av ett ”old school” tänkande. Exempelvis så undrar jag varför man har överlämnat medarbetarnas ”karriärplaneringen” till sig själva, istället för att ta fram en karriärplan för den anställde. Det borde ju vara en självklarhet för dagens företag som i mångt och mycket lever på att denna kompetens stannar inom bolagen.

Lojalitet är inget som ”bara finns”, utan den måste byggas upp. Bra anställningsavtal är en förutsättning, men som anställd behöver jag veta att arbetsgivaren är beredd att satsa på mig. Finns inte det kommer jag att se sitt mitt jobb som ett genomgångsarbete.

En karriärplan handlar inte om att alla medarbetare ska bli chefer, för den efterfrågan är inte så stor. Cirka 10% av de som börjar inom ett företag har möjlighet att bli chefer, för de övriga 90 % måste företaget hitta andra karriärmöjligheter inom företaget och det är både svårt och kostsamt.

Som jag skrev i början förundras jag över att så få företag har börjat titta på detta område. Säkerligen styr ”kvartalsekonomins-tänkandet” för det kostar initialt en del pengar. Däremot på längre sikt är det mycket kostnadseffektivt mycket beroende på att kompetensen hålls kvar inom bolaget.

Ett svar till “Har ditt företag en karriärplan för dig?

  1. Ping: Har ditt företag en karriärplan för dig? — DIMRO INKUBE KB | För oss som gillar försäljning och marknad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s