Sätt kunden i styrelserummet, för kunden är navet i din försäljning.


2014-03-19 22.32.04-3Det nya idag är att vi drunknar alltmer i det kommunikationsbrus vi omger oss av. Det gör att vår förmåga att lyssna avtar avsevärt och vi håller mer och mer på att bli kommunikativa analfabeter.

Det andra är att vi än mer utbildar oss själva inför våra inköp. Vi vill inte ha någon ”käck” person som studsar fram och undrar om vi vill ha vatten. Vi säger nej och går vidare. Vi vill heller inte bli uppringda för att få höra ”detta är inte ett säljsamtal…”. Vi lägger på. Vi blir väldigt irriterade om vi går in i en butik och märker att försäljaren inte kan sina produkter.

Kunder gör allt fler inköp i e-handel och har ett allt mindre behov av traditionell försäljning. Däremot är vi påverkbara, men inte på samma sätt som förr, för den kommunikationskanalen har vi ”stängt”.

Tidigt i människans liv var försäljning fokuserad på att det fanns en slutdestination, nämligen kunden. När varan var såld, var uppdraget klart. Långt senare började man att upptäcka att det fanns fördelar med att man kunden sälja fler produkter till samma kund. Idag finns rester kvar av vår historia, framförallt finns tänkandet av att det finns en slutdestination; kunden.

Tack vare Internets ofantliga möjligheter så har det även blivit allt mer centralt att få komma till tals, det gäller även när vi är kunder. Traditionellt har ägarna gett uppdraget till styrelsen att se till att bolaget växer på bästa och lönsammaste sätt. VD:n har sedan fått i uppdrag av styrelsen att se till att detta sker. Till sin hjälp har VD:n ledningsgruppen som ofta består av CFO, marknadschefen, försäljningschefen, IT-chefen, kommunikationschefen, HR chefen. Varje person representerar egna områden, men detta kommer inte fungera på sikt.

Det nya är nu att försäljning inte är en raksträcka utan påminner allt mer om en cirkulär form, utan början eller slut, där kunden är en del i detta. Den stora skillnaden, mot andra delar i denna cirkulära form, är att många andra delar är utbytbara, men knappast kunden. Utan en köpare finns det ingen marknad, utan marknad finns inge försäljning. Med andra ord är kunden navet i din försäljning.

Förr i tiden kunde företag misshandla kunder på olika sätt men det fungerar inte alls idag. Kunden behöver idag få komma in i styrelserummet, för det är företagens viktigaste partner i bolaget. De som förstår detta kommer bli vinnare på framtidens marknader.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s