ledaregenskaper som söndrar en arbetsplats.


2014-01-24 17.25.41Detta inlägg inspirerades från en artikel som jag läste för någon månad sedan. Där en av våra större ledargestalter inom idrotten avslutade sitt uppdrag. Det gav upphov till att fundera över ledaregenskaper som söndrar en arbetsplats och därmed påverkar företagets vinst. Jag har delat in dessa ledaregenskaper i tre huvudområden, vilka är

  • Irrationell ledarstil
  • Oklar riktning
  • Frånvarande

Det första området, irrationell ledarstil, har det gemensamma att personen som leder tycks förstå sitt ledarskap, men delar inte det med andra. Det kan ta sig uttryck i att ledaren upplever att den ”tänker utanför boxen”, fast omgivningen mer ser det som ”tänka i en annan box”. Det leder till ett framtagande av ”galna” projekt, märkliga urval i vad som ska prioriteras och ofta hänger inte ekonomin med i detta, utan prislappen på dessa insatser brukar dra iväg.

I och med att ledaren tänker ”i en annan box” så kan företaget vinna märkliga ”uppdrag”, upphandlingar, kontrakt som inte behöver ha någon företagsnytta utan mer är en ”trofé” för ledaren. Meda andra ord är det personens särintresse som blir belönat. Denna ”trofé” brukar ledaren då och då ”damma” av för att visa sin egen storslagenhet.

Nästa område är oklar riktning för ledaren. Denne vet inte vart företaget ska någonstans utan ”hittar” på egna. Därför kan ny riktning tas varje gång, eller stund, som denne står inför ett problem eller inte förstår uppdraget. För medarbetarna skapar det en väldigt osäker miljö vilket påverka måendet och prestationen för de flesta. I viss mån hänger det samman med det första området därför är det inte helt ovanligt att båda dessa områden varvas, vilket än mer ger en ”dysfunktionell” arbetsplats.

Det sistnämnda området är frånvarande, och det kan te sig lite konstigt eftersom dessa ledare ofta är väldigt engagerade. Men det jag menar är att engagemanget inte är här och nu i denna världen utan mer utgår från ledarens ”egna värld”. Till en början kan detta vara väldigt charmerande, inspirerande förtroendeingivande att få höra om alla de fantastiska saker som ditt företag ska genomföra och vinna. Men när du har hört för ”sjuttioelfte” gången att ”vi ska öka omsättningen med 200%”, ”bli större än IKEA och H&M tillsammans”, ”måla Södermalm i rött” och ingenting händer, börjar det bli tröttsamt. Fortsätter detta börjar ett förakt allt mer sprida sig och ledaren framstår allt mer som ”Don Quijote”. Många tappar respekten för denne ledare, men i och med att ledarens irrelevant uppträdanden brukar de flesta vara rädd för denna person.

Det händer ibland att medarbetare börjar ifrågasätta denne ledare vilket snabbt leder till att medarbetare riskerar att hamna i onåd hos ledaren. Det i sin tur brukar resultera i en utfrysning från hela arbetsgruppen, för på denna arbetsplats finns enbart två lägen; antingen är du för din ledare eller så är du emot. Eftersom det finns en rädsla inför att hamna i onåd är valet oftast enkelt för de flesta.

Nu tänker nog en del att chefer eller ledningen över denne ledare måste se att resultaten uteblir. Absolut ser de detta, men ledaren har alltid svaret ”jag har gjort mitt bästa, men det finns andra som inte håller måttet”. Pressas denne ledare ytterligare växer den in i en ”martyrroll” som är en oerhört stark maktposition och väldigt svår att konfrontera. För som ni vet så är martyren beredd att offra sig och gå i döden för sina ideal. Det går inte att gå emot en sådan ledare upplever de flesta, därför är det vanligt att denne får fortsätta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s