Öka din försäljning genom att ompaketera din produkt


2014-03-15 04.52.50Det händer ibland att produkter eller tjänster som kan vara bra, ha stor kundnytta, finnas en efterfrågan på, ändå inte går att sälja. Det kan finnas flera orsaker till detta men en av dessa brukar vara att ”utformandet” av det som ska säljas inte ”fäster” mot den tänkta målgruppen. Den paketering som är gjord är med andra ord inte tillräckligt attraktiv för att fånga kundens intresse.

Gör det enkelt

En vanlig orsak till varför en produkt/tjänst inte säljer är ofta att den är för komplicerad. Vi människor gillar inte när vi ställs inför stora komplexa beskrivningar, utan vi vill ha den ”sammanfattande” versionen. Exempelvis så beskriver bilförsäljaren bilens möjligheter den kan ge kunden, inte alla 5000 detaljer i en bil.

Detta sätt att paketera produkter används även inom tjänsteområdet, vilket fungerar i många fall. Exempelvis när du ska anordna ett bröllop så behöver du kanske ta in en cateringfirma. Du får färdiga förslag och slipper gräva ned dig i all komplexitet som finns bakom.

Kommunikationen

När vi börjar lära oss nya saker så försöker vår hjärna ”bunta ihop informationen” för att snabbt kunna förstå det nya. Efter ett tag brukar vi inse att dessa antaganden är allt för förenklade så att de inte stämmer. Här brukar det uppstå problem när jag som försäljare allt mer lär mig det som jag ska sälja, jag börjar förstå att mina grundantaganden inte stämmer och då är det lätt att tro att kunden gör det samma. Det kan resultera i att språket blir allt mer ”teknokratiskt”, diffusa uttryck, anglosaxiska ord, egenhändigt uppfunna ord. Använder man detta för att paketera sin produkt eller tjänst så kommer kunden inte förstå innehållets värde utan mer fastna i den yttre formen, som ter sig obegriplig.

Logik

Det är skillnad på logik och logik, beroende på vem man frågar. Exempelvis kan jag påstå att ”Empire State Building är ett högt hus, vilket innebär att alla höga hus är Empire State Buildings”. Det är en slags logik som är vanligt hos små barn. En mer vuxen variant av denna är ”Om du har lärt dig att använda hammare och spik, försöker du göra om all ny kunskap till en spik”.

Ibland kan komplexiteten i viss mån vara okänd eller det finns olika idéer om hur den ser ut, så själva förpackande blir allt för förenklat, ungefär som exemplet med Empire State Building. Detta är vanligt förekommande inom många av de så kallade personliga tester. Exempelvis kan alla jordens 7 milliarder människor delas in i fyra grupper eller i sexton grupper, ledarkategorier i två grupper osv.

Kundfokus

Allt som du ska säljas måste paketeras, men det måste även utgå från det som vi kallar för kundfokus. Det innebär att utgångspunkten för paketerandet måste vara utifrån kundens vy, på samma sätt som om du står utanför en butik och ser in på dess varor. Vid paketerandet behöver du tänka på

  • Göra det enkelt
  • Kommunikationen
  • Logik

Ett vanligt uttryck är att ”livet var så mycket enklare när man var yngre”, mycket beroende på att barnet inte ännu har förstått den komplexitet som den omges av.Visst är kunden mer kunnig och påläst idag, men inte nödvändigtvis när det gäller tjänsten eller produktens komplexitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s