Tröghet vid digitalisering


20131121-052741.jpgHar ni en fax?

Jag fick den frågan för några dagar sedan när jag satt med en beställare. Hade jag varit betydligt yngre än vad jag är idag hade min tanke varit ”en digitalpryl som jag har missat” och blivit väldigt stressad över detta. Nu är jag i en ålder där jag minns faxens storhetstid och användningsområde, och då blev reaktionen ”finns dessa mackapärer kvar?”.

Eftersom jag inte hade någon fax så frågade jag om det inte gick att skicka avtalet per mail, via en PDF-fil. ”Tyvärr täcker inte sekretessen in detta”. Nu började min hjärna att snurra än mer. Skulle en fax vara mer ”säker” än mail? Där det finns ett otal historier om fel skickade patientjournaler via fax som slutligen har dykt upp hos ”Bosses bilverkstad”, istället för den läkare det var avsett för. Skriver du i mail adressen fel så ”studsar” mailet tillbaka. I och för sig kan mail ”hackas” men gör den till ett så dåligt alternativ att det inte går att använda. Telefonsamtalet avslutades med att dokumentet kunde skickas per post, orekommenderat!

Vi genomgår nu en allt snabbare digitalisering på många områden och allt fler står på tur. Det som till en början var utmaningen var att rent teknikmässigt få det nya att fungera. Idag finns teknik för många områden och nästa steg har tagit vid, hur det ska användas. Där begränsningar inte i första hand är knutet till teknik utan mer till idérikedom samt regler och lagar.

Det sista steget har påbörjats men tas inte alls på samma stora allvar som de tidigare nämnda områdena och det är användarvänlighet, där tillit ingår. Jag vet inte hur många företag jag har mött där CRM systemen inte används som det är tänkt på grund av att användarvänligheten inte har beaktats. Eller som i fallet i början av texten, så förlitar sig detta bolag på ett väldigt gammaldags system. De har genomgått en digitalisering, men istället för att skicka en elektronisk fil till mig, ska ett dokument printas ut, läggas i ett kuvert och slutligen skickas per post. Allt för att insikten om att tänka digitalt inte finns.

Som jag i många av mina inlägg har skrivit om är vi konsulter i allmänhet inte intresserad av att sälja ”insiktsbaserad kunskap” till sina kunder. Vi är många gånger emot ”stuprörsorganisationer” men vi säljer tjänster som gynnar detta tänkande. Orsaken är att en kund som får insikter kommer så småningom avsluta kontot med oss, eftersom de själva vet hur de ska omsätta kunskapen.

Ska vi däremot börja lyckas med digitaliseringen fullt ut måste även vi konsulter anstränga oss och mer börja utbilda våra kunder i ett ”insiktsbaserande kunnande”. Vi måste börja förstå vad ordet ”kundperspektiv” betyder, lära oss av den bäste, Steve Jobs, förstå att användarvänlighet är lika med överlevnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s