Att tänka utanför boxen utmanar alltid de som är i den.


2016-07-22 06.35.01-3Ibland händer det att vi tänker utanför boxen, för att den box vi är i inte längre passar. Det är kanske inte i första hand vilja av att utveckla någonting nytt som ligger bakom våra kreativa sidor, utan vanligare är kanske vår vilja till att överleva som styr. Inom företagsvärlden är detta ingenting nytt utan många företag agerar på en marknad där överlevnad många gånger styr utvecklandet av nya segment.

En grupp som har börjat tänka ”utanför boxen” är sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset, där de har börjat säga upp sig för att de inte längre klarar av den allt hårdare arbetsmiljö de jobbar i. Arbetsgivaren och fackförbundet är båda emot detta och fackförbundet har liknar ”Massuppsägningar brott mot fredsplikten”. De hävdar att de har gjort väldigt mycket för sina medlemmar, trots det väljer nu en del av medlemmarna att säga upp sig.

I Sverige regleras arbetsmarknaden av något som kallas för Saltsjöbadsavtalet som skapades 1938, mellan dåtidens två stora arbetsmarknadsparter, LO och SAF. Avtalet bygger på det som kallas för ”den svenska modellen” och som har varit en viktig del i vårt samhällsbyggande under 1900 talet. Nu verkar det som att denna modell alltmer börjar rasa sönder.

En annan viktig del till att sjuksköterskor börjar gå ”utanför boxen” är att hela sjukvårdssektorn har gått från att vara en idéburen organisation till ett mer traditionellt näringslivsbolag. På vissa nivåer, när det gäller exempelvis sjukvårdsdirektörers löner, så är de helt adekvata med chefer i liknande bolag inom näringslivet. Däremot på utförarnivå har löneutvecklingen inte alls hängt med. Det har resulterat i att ny utexaminerade sjuksköterskor gemensamt krävt högre ingångslöner än vad sjukhusen har varit beredda att betala. Dessa sjuksköterskor har förstått att det inte är någon idéburen verksamhet de ska jobba i utan gjort som tjänstemän och arbetare alltid har gjort, se vilken lön man får.

Ett råd till vårdförbundet är att era medlemmar är era viktigaste inkomstkonton. Skulle jag som entreprenör gå ut i media och påstå att mina kunder gör olagliga saker skulle det snabbt leda till att jag inte hade några kunder kvar. Varje dag pratar jag med kunder, lyssnar på dem, ibland har de rätt ibland inte, men jag måste alltid ta mig tid att lyssna på dem. Detta kallas för ett gott affärsmannaskap och ligger till grund för företagets byggande av sin kundstock.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s