Dags för en fika


KaffeFör några månader sedan var jag och lyssnade på stå-up komikern Al Pitcher som är född och uppvuxen i Nya Zeeland men är numera bosatt i Sverige. Mycket av det som han skämtar om handlar om olika svenska beteenden där ett är den svenska ”fika”. Han tycker det är helt fantastiskt att vi kan sätta oss ned, ta en kopp kaffe och bara slappna av för en stund-när som helst och hur som helst, och njuta av vårt kaffe.

Däremot är jag inte lika övertygad att vi själva ser storheten i vår ”fika-stund”. Vi är ju dels väldigt inspirerade av USA vilket märks på den café kultur vi har anammat. Denna kultur är i mångt och mycket kopierad av originalet från Seattle, både när det gäller interiör mässigt men även det som ska förtäras. Vår egen cafékultur från 1950-60 talet utraderades i stort sett under 1970- 80 talet, vilket kan vara en anledning till att det inte inspirerar när ett nytt cafékoncept ska rullas ut i stor skala.

Det mest framgångsrika ett företag kan göra är inte att uppfinna någonting nytt utan att kopiera det som andra framgångsrika bolag gör på sin marknad, och göra det till sitt eget. Däremot om förmånga gör det så kommer kunderna inte kunna skilja det ena varumärket från det andra vilket lägger en grund för att kunderna har en benägenhet att bli mer otrogen mot de varumärken som finns. Orsaken är att det unika som en gång i tiden fanns, inte längre finns kvar, därför kan kunden inte särskilja det unika mellan de olika varumärkena.

Ett annat sätt är att kopiera framgångsrika marknadsaktörer som ligger i ens närområde. Där det även finns ett sådant exempel från caféer. Den störste caféaktören från Seattle hade under en lång tid en enorm tillväxt, där vinst levererades kvartal efter kvartal. Helt plötsligt fick de konkurrens från en ny aktör som var stor på att servera hamburgare. Vad den sistnämnda gjorde var att kopiera caféaktörens kaffeutbudet, men sälja dessa produkter till ett avsevärt lägre pris, vilket passade många storstadsbor världen över.

Det jag kan märka efter ett antal år av USA inspirerade cafékedjor är att det har börjat dyka upp fler caféer som påminner om de som fanns förr. Jag märker att på vilket café du än går in på så serveras det ofta att antal olika varianter på ”vanligt brygg-kaffe”. Allt fler caféer jobbar även på att skapa sitt ”unika”, där framgången inte ligger i att bygga volym, starta fler caféer, utan förädla ett café och bygga sitt varumärke kring detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s