sommartips om att utveckla sitt bolag


2014-01-24 17.25.41Jag får ibland frågan om hur man utvecklar företag och det ser olika ut beroende på vilken bransch man är i. I och med att alla företag har olika förutsättningar och agerar utifrån de ”spelregler” som finns är det viktigt för mig som konsult att snabbt förstå detta. Det är ändå centralt att poängtera att produkten/tjänsten är ett ”verktyg” för att nå marknaden/konsumenten. Det innebär att produkter som är ”världens bästa” är fullständigt ointressanta om de inte har en marknad att nå till. Ibland kan produkten/tjänsten vara lite före sin tid så att marknaden inte riktigt är ”mogen”, men då gäller det att hitta delar i konceptet som kan attrahera marknaden.

Basen i ett företags försäljning bör vara de produkter/tjänster som ingår i basutbudet, där marginalerna inte är så stora. Nästa nivå är att förse sitt ordinarie sortiment med ”kringtjänster/produkter”. Här är det vanligt att många bolag inte har någonting, kanske beroende på tidsbrist eller inte förstått värdet av att utveckla detta. Exempel på mjuka produkter är för akvarieuthyrning skötsel av akvariet, för tryckerier är det paketering och distribution etc.

Kan alla företag bli ett nytt H&M eller IKEA? Jo absolut kan man bygga upp detta men det gör man inte genom ständig tillväxt utan att veta ”riktningen” på bolaget, med andra ord är vision viktigt. Man behöver även kunna ”skala upp” bolagets försäljning 3-5 år framåt, där Excel är ett väldigt bra ”simulerings” verktyg. Där får du klart för dig hur kostnaderna följer med när försäljningen ökar, hur många man behöver för att klara den ökade verksamheten, ökade annonskostnader etc. När man har gjort sig en bild över detta, vilka utmaningar och problem som kan uppstå, ta med sig denna insikt och börja använda det i det vardagliga företagsbyggandet. En kringeffekt av denna typ av simulering är att man får insikter om dagliga driften av den egna verksamheten som ofta leder till att kostnadseffektiviteten ökar.

Genom att börja ”skala upp” och ”skala ned” sitt bolag hjälper det till med att ”ta ut ” riktningen för bolaget. En annan fråga som då blir central är ”vad jag vill?”. Det som skiljer de som lyckas från de som misslyckas är att de ofta vet vart de vill, för om ägarna inte vet detta hur ska de som jobbar veta något?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s