att väcka kreativiteten


2012-05-17 13.17.19Att läsa böcker har åter börjat bli på mode, kanske inte främst för en kulturell upplevelse utan mer för att hålla ”hjärnan i trim”.  Allt fler ser att ”vår intellektuella del av hjärnan behöver tränas”, men frågan är om det är ett större ”kvantitet” läsande vi behöver, där rekommendationen är helst 5 böcker om dagen, eller räcker det med ”kvalité” läsning.

Själv började jag läsa böcker i tidig tonårstid och bokslukare blev jag något år senare. För mig har bokläsandet alltid handlat om upplevelse, inte hur snabbt eller hur många böcker, nej det har handlat om att stänga ute allt och nå ett stadium som påminner mer om en meditativ nivå.

Denna känsla har alltmer förstärkts när jag har läst poesi, där njutningen har legat i den känsla som har väckts eller, som när jag fann Tranströmer, de ord som blev en stark njutning i sig.

Vi börjar alltmer kritiseras av andra länder att våra chefer inte kan fatta beslut, franska chefer tycker att deras svenska kollegor är helt obildade och ointresserade av kultur.

Hur det är med detta vet jag inte exakt, men många gånger i min roll som mentor vill man ha ett ”träningsprogram” för att utveckla förmågor. Den analytiska delen av hjärnan jobbar alltid även här.

Jag brukar då ta fram ett vitt papper och fråga personen ”vad ser du?” När det inledande pratet om ”vitt papper” och ”varför” har lag sig börjar en ny fas ta vid, där fantasin får flöda fritt och en ny kreativ fas tar vid. Gör man detta några gånger börjar en ökad nyfikenhet väckas till liv och framförallt blir man varse att ”allt är inte alltid som man tror”.

Problemet med att alltid nära den analytiska delen av hjärnan är att vi slutar vara nyfikna, när vi tappar den förlorar vi även vår kreativitet och börjar tänka innanför boxen. Genom att mer fokusera på att uppleva istället för att lösa kan vi återigen bli kreativa. Att läsa långsamt, njuta av ord, berättelse, innehåll, känslor, gör oss nyfikna på livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s