Dags att öka omsättningen i bolaget


2015-11-30 15.40.59Inom ett företag är det styrelsen som ska utveckla riktning och strategier och VD som ska verkställa. Nu är det ganska få bolag som drivs på detta sätt och kanske är det heller inte optimalt när det kommer till mindre bolag, däremot bör man vara medveten om hur det strategiska arbetet ska läggas upp.

I många svenska bolag idag så är ägare, styrelse, VD, försäljningschef, marknadschef, HR etc en och samma person. Som du kan förstå så är det inte optimalt att driva ett bolag på detta viset eftersom de olika rollerna har olika agendor och ska även utmana varandra, för att bolaget ska utvecklas optimalt. Det som många gånger styr vardagen när bolag utvecklas är funktionalitet, praktikalitet, kostnadseffektivitet och då är det vanligt att en person innehar många olika roller i bolaget. I ett kortare perspektiv behöver detta inte vara någon nackdel men vill man att bolaget ska börja växa så kommer man ställas inför en rad olika beslut, framförallt att avsäga sig en rad olika roller.

När ett sådant jobb börjar är det ett långsiktigt tänkande som förs in. Till en början gäller det att ge utrymme för det strategiska arbetet. Här kan ägarna själva vara med eller ta in extern hjälp. I ett uppbyggnadsskede brukar jag ändå föreslå att man börjar med en Senior advisor som håller i detta arbete och skapar en grundläggande struktur för det.

Försäljningen är alltid A och O och här är jag inte alls pigg på att ta in extern person till en början. Har ett bolag börjat att utvecklats, kommit igång, har omsättning och vinst, då kan man sälja. Självklart kan det bli bättre men att äventyra detta område med att släppa detta ifrån en central person är att ta en stor risk.

Marknadsområdet kommer till en början hänga samman med försäljningen men behöver särskiljas allt eftersom bolaget växer. På längre sikt är det bra om det finns ett mycket nära samarbete mellan dessa områden och allt samlas under en ”Commercial” roll. Detta för att den digitalisering vi nu genomgår kräver allt större insikter om både försäljning och marknadsföring för att bolag ska lyckas få ut sina produkter eller tjänster.

VD rollen däremot kan mycket väl vara en extern person. Många ägare har svårt för att släppa denna roll för man tror att en VD har mycket makt. Nu är det inte så varken i teorin eller i praktiken, däremot syns en VD och lyfts fram. Det viktiga är dock att en blivande VD förstår bolagets förutsättningar, vad det är kommet ur och den ”överrock” som ägarna, till en början, kommer att sätta på en sådan roll. Finns inte en medvetenhet om detta kommer det snabbt att bli problem.

För några år sedan jobbade jag med ett bolag som hade en bra omsättning och de hade även vinstmarginaler. Ägarna hade olika roller inom bolaget men ingen höll i det strategiska arbetet. Bolaget kunde liknas vid en båt som inte hade något roder, utan styrdes utifrån vattnets förändringar eller hur mycket man gasade båten, med andra ord blev det väldigt nyckfullt och man visste inte vart man var på väg. Utmaningen låg inte i att ägarna inte visste om detta utan att praktiskt genomföra det. Det är ofta det svåra att få idéer att fungera i praktiken.

För detta bolag gick det bra. Omsättningen och vinsten ökade men framförallt inträdde en större insikt om att ha en större kontroll i sin vardag. Det gjorde att man agerade på andra sätt när utmaningar dök upp och framförallt överreagerade man inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s