Öka omsättningen i bolaget genom att utveckla styrelsearbetet.


2015-11-30 08.18.03_PES_20151225 IIJag hör ofta att ”vad ska man med styrelser till?”, ”tuta o kör” samt ”kasta in vem som helst för att röra runt”. Styrelser tycks för många vara någon ”egen institution”, en avbytarbänk som enbart kostar pengar och upptar dyrbar tid. Låt mig nu berätta att styrelser varken är detta eller någon ”avstjälpningsplats” för operativa personer. Nej styrelsen är den delen där man främst arbetar med strategifrågor.

Ska vem som helst jobba här? Självklart inte. Är man inte intresserad av strategifrågor, samt att det inte passar ens personlighet, så har man inget här att göra. Det sistnämnda kanske ka n vara svårt att greppa, men styrelse jobbet innebär att man sällan själv har en direkt påverkan på den dagliga verksamheten och gillar man att själv kunna påverka direkt, kommer styrelsearbetet bli väldigt frustrerande. Tyvärr, ser allt förmånga personer med operativ erfarenhet, styrelsen som en slutlig del i sin karriär men som sagt var att jobba i en styrelse är någonting annat än att vara operativ.

Varför har vi då styrelser?

Frågan är befogad i ett kommunikationssamhälle där alla kan vara med och påverka. Tillskillnad mot samhället vi lever i är ett bolag ingen ”demokratirörelse” utan är skapt efter en diktatorisk modell. Ägarna kan närsomhelst avsätta en styrelse utan att behöva förklara sig nämnvärt om detta. Styrelsen i sin tur kan avsätta eller tillsätta en VD när som helst. Längre ned i bolagen har man däremot infört olika medbestämmande principer, kollektivavtal etc. för att säkra andra anställda i bolaget. Självklart för plötsliga styrelseförändringar eller VD byten med sig reaktioner på de marknader man agerar på, men det är ingen demokratirörelse. För att kunna driva de bolagsformer vi har idag så behövs det en styrelse.

Som jag tidigare nämnde tycker många att detta med styrelser är lite ålderdomligt och ”stelbent”, varför ”skippar” man inte styrelsen helt. Detta är något som de flesta bolagen i Sverige redan har gjort, de har enbart har en styrelse på pappret. Detta kanske är en av de största orsakerna till att de svenska bolagen inte växer, för det strategiska arbetet blir eftersatt och individers särintressen tar alltmer över.

Men detta som nu många ropar på att ”slänga in, vem som helst för att röra runt i grytan” behövs inte det då? Någon som tänker utanför ”ramarna” i en styrelse. Jovisst kan man göra det, men det är ägarnas ansvar att göra en sådan tillsättning. En motfråga då är ”Varför?” Om exempelvis ägarna anser att man har en styrelse som är så regressiv, att den behövs ”röras om” ligger inte problemet i att styrelsen är fel sammansatt och behöver bytas ut?

Den stora utmaningen för många bolag idag, som jag nämnde tidigare, är att de dels knappt har någon form av verklig styrelse, vilket leder till att det strategiska arbetet blir lidanden. I ett mindre bolag behövs det bara en extern person, ”advisory board”, som håller i detta område. När bolaget så småningom börjar växa kan det vara dags att tillsätta en styrelse, men en styrelse ska inte vara större än att alla får jobba i den.

Ett annat stort bekymmer är att styrelser är alldeles för överbefolkat av två yrkesgrupper, civilingenjörer och civilekonomer, vilket inte alls speglar den bredd av kunskap som behöver finnas i en allt ökad digitaliserad marknad.

Slutligen måste vi bli färdiga med ”könsdiskussionen” i styrelsen. Det borde vara en självklarhet 2016 att både män och kvinnor jobbar i styrelsen. Nu är det inte så eftersom många, främst män, anser att kvinnor många gånger saknar ”operativ erfarenhet”. Det är lika infantilt som att påstå att endast ”narkomaner kan bota andra narkomaner, eller Alkoholister kan bota andra Alkoholister”. Självklart är det bra att ha operativ erfarenhet, men en styrelse behöver en bredare erfarenhetsbredd än så, och det finns alldeles för många personer med operativ erfarenhet som idag ”sitter” i styrelser. Ska du arbeta i styrelser måste du förstå det strategiska arbetet och jag vet; att det inte är bundet till kön utan mer till vad som passar var och en.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s