Lär från ”Tesla konceptet” när du utvecklar dina egna produkter eller tjänster.


2013-11-13 15.52.00-2Vad är det som får oss människor att stå i en lång kö, i ett köpcentrum, för att förhandsboka en produkt till en kostnad av 10 000 SEK, som vi inte ens vet slutpriset på. När vi får denna produkt så vet vi inte heller om det finns en andrahands marknad. Trots att vi vet detta, så är många beredd att gå in i en sådan deal. Produkten som jag skriver om är el-bilen TESLA, som du förmodligen har listat ut.

Skaparen av denna el-bil, Elon Musk, är i sin tur inte intresserad av att primärt sälja bilar, han vill sälja batterier som driver elbilar. Därför har han lagt ut alla patenter på nätet, som en öppen källkod och uppmanar fler att bygga el-bilar, så att han kan sälja drivkärnan till bilarna, nämligen batterierna.

Vad Elon Musk har gjort inom ”TESLA konceptet” är att han har utgått från målgruppens behov, med andra ord har han definierat denna grupp. Han har heller aldrig givit avkall från kundperspektivet, vilket är allt för vanligt. Nedan har jag listat centrala områden som är bra att ha med sig när man skapar en kundvänlig produkt eller tjänst.

Funktionalitet

Länge var El-bilar lika med framtid, något som vi så småningom skulle kunna köra, men inte i nutid. När de första bilarna kom var de väldigt dyra, anpassade för att köra i städer och du kunde inte köra så långt. Musk däremot utgick från kundens behov och såg att en el-bil ska funka på samma sätt, funktionaliteten ska vara likvärdig.

Design

Länge såg el-bilar ut som ett experiment som inte kunde framföras på våra vägar, där all världens bildesigner hade fått i uppgift att konstruera den ”fulaste” skapelsen i bilens historia. Musk däremot tog fram en modern, traditionell, ”sportig” sedan för han visste att de flesta vill köpa en bil som inte utmanar segmentet förmycket.

Enkelheten

Ett vanligt begrepp när man utvecklar bolag är att försöka förenkla så långt det går. Bolag som lyckas med detta möter även sina kunder på samma sätt. Musk hade sedan länge förstått att kunder är intresserade av el-bilar, men varför skulle upplevelsen vara som att stiga in i ett kärnkraftverk.

Storytelling

En av Musk starkaste grenar. Han är helt fenomenal på att skapa historier kring de visioner som han visar fram, nu senast Hyperloopen.

Positionering

Det jag ofta möter i företag är den fascination för sina produkter eller tjänster som de säljer. Denna känsla och tro på den egna produkten är så stark att man paradoxalt nog glömmer bort kunden. Jag har vid ett flertal tillfällen tagit upp detta att kunden kan antingen köpa något för att lösa ett problem, uppleva något, för att bli bekräftade, bygga varumärke etc. I det förstnämnda fallet köper där kunden produkten eller tjänsten för att lösa ett problem kan det exempelvis vara när ett skosnöre har gått av. Vem som säljer detta är ointressant enbart att jag behöver lösa ett problem. Om vi däremot tänker oss att du har lagt ned stora pengar på denna sko, alla dina kläder etc. så kommer du inte enbart köpa vilket skosnöre som helst, utan även ”rätt” snöre, som kund håller jag på att bygga mitt ”varumärke”. I det förstnämnda fallet kan inköpet vara var som helst, bara det är billigt, i det senare fallet är ”rätt butik” och ”rätt säljare” det centrala. För mig som producent är det viktigt att förstå var ska jag placera mig? Hur ska jag kommunicera med min kund och vad ska jag kommunicera.

På denna fråga svara en del, ”så dyrt som möjligt”, och det vore väl logiskt att de produkter man sålde vore de mest exklusiva. Nu är det inte så enkelt utan det exklusiva kostar. Tar vi exempelvis Tesla bilarna så är det dyra, exklusiva bilar som levererar en urban livsstil, men som även har en dyr säljcykel. Hade det varit något vanligt start-up bolag i Kalifornien som hade byggt dessa bilar, så hade de haft en försäljning på ett fåtal bilar.

Vill du skapa en produkt liknande Tesla så behöver du extremt mycket kapital, men de idéer som ligger bakom detta konceptet är inte nya utan går att användas som riktlinjer när du utvecklar din egen verksamhet. Elon Musk har förstått detta sedan länge och lärt av en annan mästare, Steve Jobs. Visserligen i en annan bransch men det är som sagt var inte det som avgör, idag handlar allt mer om att skapa kommunikation med kunden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s