Jag håller inte med dig men jag respekterar din åsikt.


2012-05-17 13.17.19Ett grundfundament i en demokrati kan tyckas men vad ofta vi rör ihop olika begrepp inom detta område. Det leder till att vi får svårt att skilja på sak och person, vilket i sin tur leder oss bort från ett demokratiskt tänkande till ett mer ”enögt” diktatoriskt rådande.

Nu är det inte enbart i debatter, inlägg som vi ”rör ihop korten”, utan det ”enögda” synsättet går även igen hos många företag, entreprenörer, konsulter, chefer, medarbetare etc. vilket leder fram till väldigt förenkla förklaringsmodeller av komplexa sammanhang. Så kallade ”experter” dyker upp överallt och ger en enkel förklaring på något som mängder av människor har försökt att förklara i tusentals år.

Som mottagare blir vi också väldigt okritiska till det som sägs. Rädslan för att kränka någon är påtaglig eftersom sak och person sitter ihop, samt att vi anammar en rad olika uttalanden utan att ifrågasätta dem, för de passar våra syften.

Inom företagande finns det exempelvis en rad olika ”tal-serier” som har blivit ”sanningar” och som används som grund när diskussioner förs, exempelvis ”80-20” regeln etc. Självklart är inte detta sant, framförallt inte idagens digitalisering när vi blir alltmer globala och varje sekund får ”nya marknader” med egna villkor. Vi blir ”blinda” och tror att varje marknad har samma förutsättningar.

Inom de mer humaniora områden är det inte bättre. Begreppet ”härskarteknik” har idag blivit en ”sanning”, samma sak är det med ”jantelagen”. Eftersom vi inte kan skilja på sak och person så vågar vi inte ifrågasätta denna typ av begrepp utan, vi anpassar dem så att de ”passar oss” och därmed blir de normgivande för oss. I praktiken är det ok att döpa om ”mobbing på arbetsplatser” till att man blivit ”utsatt för härskarteknik”. Det blir varken ett bekymmer för arbetsgivaren eller för medarbetaren. Istället för att vara kritiska till när vi inte lyckas, så hänvisar vi ständigt till ”jantelagen”, smärtfritt och enkelt. Istället för att prata om avund, som är ett ”skamfyllt” begrepp så gör vi om det till ”jantelagen”.

Nästa gång du läser något i sociala medier, som du antingen håller med eller inte tycker om, försök att utrycka detta. Vi är skapta för att kunna skilja på sak och person och vi är skapta för att få kritik. Vi är inte byggda i porslin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s