Öka omsättningen med nya insikter


Cynefin_as_of_1st_June_2014I våras gjorde jag en workshop med ett företag där vi fokuserade på att lyfta fram de utmaningar som följde med när komplexiteten i marknadsstrukturerna ökade. Arbetsmodellen som jag använde mig av var ”Cynefin”.

Denna modell skapades av konsulten Dave Snowden, i mitten av 1990 talet. Tanken var att försöka dela in och definiera olika marknadsstrukturer, vilka villkor de ställer och hur företag kan agera inom dessa olika områden.

Eftersom vi lever i ett samhälle som blir alltmer komplext, vi genomgår även en stor digitalisering som spär på komplexiteten, så blir det allt viktigare att kunna nischa sig och förstå de villkor som finns i sitt eget närområde. Kan företagen inte göra detta ”tänjs” bolagen ut och risken är att de produkter och tjänster man erbjuder blir för allmängiltiga, i tron på ”att alltid kan man sälja till någon”. Med andra ord behöver vi anpassa vår marknadsföring, marknadskanaler och strategier till den komplexitet som styr i vårt ”närområde”.

Nu är det inte bara marknaden som påverkas av en allt ökande komplexitet, utan även ”insidan” av bolaget påverkas. Om exempelvis ett företag som verkar på en stabil, förutsägbar marknad där kundstocken är trogen är långsiktighet, tålamod och stabilitet centrala värdeord i detta företag. Ska de anställa en chef så är det centralt att denna förstår dessa begrepp och leder sina anställda utifrån dessa parametrar. Däremot i ett annat bolag, som verkar på en mycket instabil marknad, där kunderna är otrogna, hög personal omsättning, där flexibilitet och anpassning är centrala begrepp behöver en ny chef förstå detta. Med andra ord så styr komplexiteten sättet att prioritera och leda ett företag, samt att man som chef behöver förstå vilken komplexitet ”passar mig”.

Tyvärr ser jag att många företag inte förstår den eller tar för lite hänsyn till komplexitet och dess faktorer, vilket ofta leder till att man matchar medarbetare och chefer fel. Att som chef bli för komplex i ett företag med en stabil marknad är kapital förstöring, och att som chef vara för stabil i ett företag som verkar på en komplex marknad leder snabbt till ett totalt kaos och trolig konkurs.

Vi människor är en del av naturen och företag består av människor och dess system, därför behöver vi inte uppfinna nya modeller för att förbättra lönsamheten i bolagen. Det räcker med att gå ut genom en dörr och börja betrakta sin omgivning. Med hjälp av nya modeller som bygger på att kunna beskriva och strukturera komplexa miljöer, som exempelvis Cynefin, så ökar vi vårt medvetande kring detta. Det leder till att vi både kan öka vinsterna i bolagen samt skapa bättre arbetsplatser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s