Att utveckla ett aktivt lyssnande


2011-10-01 17.46.02Inom psykologin finns det ett begrepp som heter härbärgera. Kan enklas förklara med förmågan att lyssna och ”bära” andras bekymmer. Från födseln har vi med oss en god förmåga att både lyssna, förstå skillnad mellan mig vilket lägger en grund till förmågan att kunna härbärgera.

Härbärgera är inget statiskt tillstånd eller en fast förmåga, utan det är en förmåga som tränas upp om den används eller minskar om den används mindre. På samma sätt som kondition som antingen kan tränas upp eller inte alls användas. Däremot är ett visst mått tränande av härbärgerande utvecklande av vårt inre liv och ökar dessutom vår förmåga till reflektion. Förmågan att reflektera är en stark bidragande orsak till om exempelvis företag klarar av svårare kriser. När denna förmåga inte finns, brukar bolagsledningen ha svårt att ”sitta still i båten”.

Grunden i härbärgerande är att aktivt kunna lyssna. Att kunna lyssna innebär att vara i ett tillstånd av genuin nyfikenhet. Det låter enkelt men blir allt svårare ju fler gånger jag upplever att jag är med om samma sak, eller hör samma berättelse. När jag hamnar i detta börjar jag allt mindre att lyssna och jag börjar tänka på andra saker. Med andra ord är det svåra att vara aktivt lyssnande när nyfikenheten och fokuset avtar allt mer, däremot är det enkelt att vara i detta tillstånd när samtalet är ”lustfyllt”.

Nu kan vi inte stå ut med så långa sekvenser av ”lustfylldhet” för vi är inte programmerade på det sättet. Arbetsplatser med ett ständigt ”flow” är en myt och de som försöker skapa detta, bygger mer en ”dopad” arbetsplats som vi lätt blir sjuka av. Att saker ska vara roliga behöver inte vara svårt men det kan bli svårt. Det beror på att det finns ett förhållande mellan att ha roligt och dess motsatts; tråkigt. Har du aldrig tråkigt blir det allt svårare att roas. Förlorar du förmågan till att kunna roas, minskar även det ”lustfyllda” och din förmåga till att vara nyfiken avtar. Allt detta innebär att det blir allt svårare att kunna lyssna aktivt.

I vårt högteknologiska samhälle som ständigt kommunicerar blir tråkigheten en allt större bristvara, och vårt roande blir alltmer kostsamt. Exempelvis kunde vi förr roas av papper och penna men idag kräver vi elektroniska skärmar av olika slag. Lägg därtill att mycket av det som vi tror är gratis på dessa skärmar kostar alltid. Många av dagens aktörer har hittat både finurliga betalmodeller som är inspirerade av ”Casionvärlden”, samt att det tar tid och uppmärksamhet från något annat.

Ska vi kunna utveckla vårt aktiva lyssnande och bli bättre på att härbergera så behöver vi med andra ord ha det tråkigt då och då. Kanske alltmer för att utbudet av roande och stimulans på den vägen är så oerhört stort och lätt tillgängligt. Ska även tilläggas att vår hjärna hellre går igång på att bli road än det motsatta, därför har vi lättare för att bli missbrukare av ”roandet”.

Det finns idag möjligheter av att söka stillhet som exempelvis retreatment. Det som är fantastiskt med detta är att efter några dagar upptäcker man att stillheten, som till en början kan kännas tråkig, är rätt så tilltalande och skapar utrymme för mycket annat att ta plats. Existentiella funderingar få ta utrymme och ens förmåga att härbärgera och reflektera ökar markant.

Det märkliga är att detta kan vi åstadkomma ändå men vi har nästan glömt bort hur vi gör. Det är först när vi blir av med telefoner, surfplattor och datorer som vi kan skapa utrymme för detta. Det höjs nu röster för att barn ännu mer ska ha elektroniska hjälpmedel för att hänga med i det högteknologiska samhället som vi lever i. Absolut ska vi ge dem detta om vi vill att framtida personer inte alls ska kunna lyssna eller bära andras våndor inom sig.

Som jag skrev i början har de flesta av oss en god förmåga att härbärgera och det är något vi föds med. Sedan behöver denna förmåga tränas om vi i fortsättningen ska vara sociala varelser som inte enbart ser till sitt eget bästa. Tekniska hjälpmedel är precis vad de är; hjälpmedel. Men tror vi att de sitter inne med svaren och allt mer överlämnar våra inre liv till dem blir vi snart en kopia av dem. Kalkylerande, analytiska och fullständigt älskande av oss själva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s