Med en god struktur ökar du omsättningen i bolaget.


2015-08-21 05.37.28-4Många gånger när jag arbetar med företag är deras primära behov att skapa strukturer, mer sällan att kreativitet saknas. Däremot när jag arbetar med företagsstrukturer som är stora brukar kreativiteten saknas.

Om kreativitetens moder är kaos, så är dess fader struktur, med andra ord så kan inte kreativitet bildas om det inte finns en balans mellan kaos och struktur.

En definition av kaos skulle kunna vara ”En situation som följs av en annan situation helt oberoende av den förra situationen, som i sin tur följs av en situation helt oberoende av den förra situationen, som i sin tur… etc.” För att nå kreativitet så hjälper strukturen till att skapa sammanhang mellan situationer, där ”en situation följs av en annan beroende av den förra”.

För att skapa en grundläggande struktur brukar man använda en affärsplan. Till en början kan den vara skriven på en servett, men allt eftersom företaget växer så blir även affärsplanen större. Affärsplanen i sig får aldrig bli ett självändamål utan ska vara ett verktyg för att skapa struktur i företaget.

Tanken bakom att skriva affärsplan är att den ska skapa en enkel överskådlig insikt om din affärsidé. Det är med andra ord ett verktyg som förtydligar hur företaget kommer tjäna pengar på sin produkt eller tjänst. Det innebär att den första planen inte brukar vara så lång eftersom försäljningen inte varit igång så länge. Nu vet jag att många struntar i detta och ”kör-på” med all fokus på sälj. Att få igång sin försäljning är det centrala, men utan styrning kommer mycket gå åt till ”try-and-eror” vilket är energi krävande och kostar pengar. Därför är det fördelaktigt att lägga en stund på att ta ut riktningen som en affärsplan ger dig.

De olika rubrikerna för en affärsplan kan vara

Sammanfattning

  • Beskriv kortfattat idén till produkten/tjänsten. Hur du kommer tjäna pengar på den och hur det kommer hjälpa dina kunder.

Historia Mission/vision

  • Hur kom ni fram till att ta fram denna produkt eller tjänst. Skapa en berättelse som ni kan ta fram när andra undrar vilka ni är och hur ni kom fram till det ni gör.

Vilka vi är

  • Presentation om teamet, era styrkor, erfarenhet etc.

Vårt erbjudande

  • Beskriv vad ni erbjuder och hur detta kan hjälpa kunden.

Hur ser marknaden ut

  • Hur ser marknaden ut, försök att ta reda på hur stor den är
  • Vilka konkurrenter finns
  • Försäljningsstrategin
  • Hur kommer ni sälja er produkt. Är det via hemsidan, distributörer etc.

Prissättning och marginaler

  • Beskriv prissättningen, vilka marginaler finns det.

SWOT analys

  • Gör en risk analys som beskriver de olika utmaningar som bolaget har.

Som du ser kan en del vara enkelt att beskriva medan andra delar svårare. Ett område som jag tycker många underskattar är prissättningen och marginalerna. Det spelar inte så stor roll hur mycket du säljer om priset ligger fel och du inte har några marginaler. Det är enkelt att justera priser upp och ned när man är ett mindre bolag men allt detta tär på marginalerna. Kan man ta fram en bild av hur dessa ser ut vet man vilket ”spelutrymme” det finns för olika produkter

Jag brukar även förorda en enklare försäljningsplan eftersom detta område är avgörande om bolaget ska leva eller inte, men denna tänker jag skriva om i nästa inlägg.

Lycka till

Mitt arbete som företagskonsult bygger på att utveckla bolagens olika strukturer inom ledning, marknad och försäljning. Det gör att bolag är bättre rustad att möta marknaders olika utmaningar. Hälsningar Dick Iggström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s