Ge aldrig upp


2014-10-13 19.43.01-1Ganska ofta läser jag uppmaningar om ”ge aldrig upp” och det låter enkelt men är det så. Vi är inte födda med att ”ge upp”, utan det är något vi lär oss till och ifrån under våra liv. Att ”aldrig ge upp” innebär inte att ständigt ”springa in i väggen med huvudet före”, det är idioti, ”aldrig ge upp” är svårare än så.

”Aldrig ge upp” har en paradox, vilket är att ibland ska man ”ge upp”, svårigheten är att veta när det ena eller när det andra ska gälla. För lär man sig inte att ”ge upp” så kommer man tappa tron på att någonting ska gå.

Läser man om de som har lyckats så har de ständigt försökt, misslyckats många gånger, för att slutligen lyckas. ”Ge aldrig upp” är den slutsats som levereras, men än viktigare är att inte tappa tron, på det som man vill nå till. En del har en stark tro på sig själva, men förvånansvärt många har revansch som drivkraft. Skillnaden är att den förstnämnda gruppen är nöjda när de har nått sitt mål, medan den andra gruppen undrar ”vad är nästa mål?”.

En annan sak som de som lyckas har gemensamt är att det är inte målet som ändras när man misslyckas, däremot börjar man successivt förändra sin strategi. För någonstans inser man att ”mitt sätt att agera, tar mig inte dit jag vill, därför förändrar jag mitt aktionsmönster”. Ofta är detta inte en medveten process, utan föds mer från många misslyckanden.

För företag som blivit framgångsrika så har de oftast haft både med och motgångar. De har gjort många fel, misslyckat ett otal gånger, ibland tappat tron på det om de har gjort men ständigt rest sig igen. Att driva företag när det är medgång har sina utmaningar, men att klara av motgångar gör att framgångarna kommer, vilket skillnaden mellan framgångsrika företag och andra.

När vi ska ta nästa steg så är sällan ”att falla”, misslyckas, som skrämmer oss, utan mer hur andra kommer att uppfatta detta. Att bli utskrattad, hånad eller ”uthängd-för att man är en ”tok””, är vanliga företeelser som skrämmer oss. Kan du se bortanför detta, inse att det ingår ”att falla”, värna om ditt ego, så kommer du att lyckas.

På frågan varför lyckades du, så kommer du att svara ”jag gav aldrig upp”, samtidigt som du vet att det aldrig går att beskriva den smärta som finns i att falla gång, på gång, på gång, men den har aldrig brutit dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s