Hur hårt kan man effektivisera ett bolag


2016-09-02-05-49-53-2Effektivitet har blivit ett ord i dagens samhälle som nästintill har fått en religiös status hos många av oss. Men hur pass effektiva kan vi bli? Hur hårt kan man effektivisera ett system? För vi vet ju samtidigt att i all förändring finns det både fram och baksidor med.

För några år sedan träffade jag en tidigare anställd på ett teknikföretag och han menade att det idag inte finns något utrymme för så kallade ”maskrosingenjörer”. Det var personer som levde med sina bolag, dygnet runt. Förutom att de jobba med sina uppgifter och uppfann de både det ena och det andra. En del av detta kunde bolaget få användning av medan andra produkter hände det ingenting med. Under 1990 talet när effektiviseringen började bli inne så försvann dessa personer. Den ”exprimentverkstad” som bolagen behövdes skulle vara reglerad och styrd som allting annat inom bolaget. Kritikerna menade att mycket av bolagens ”innovationskraft” försvann, för det går inte att skapa officiella system som blir lika uppfinningsrika som de som byggs från ett ”maskroshåll”, därmed menade kritikerna på att grunden till uppfinningsrika industribolag allt mer försvann.

Ett annat bekymmer när man ska effektivisera verksamheter är att man riskerar att börja mäta allt i ”kronor och ören”. Det innebär att anställda och ägare funderar allt mer över ”vad kan jag tjäna på detta?”. Som du förstår blir det ett ganska dyrköpt företag om allt ska räknas i kronor och ören. Mycket av det jobb som görs inom ett bolag bygger på en normativ förståelse, där man hjälper varandra. Men blir det ett starkt fokus på effektivisering, börjar allt fler att göra det som gynnar en själv.

När man börjar effektivisera ett bolag ser man över omsättning och kostnader. Lösningen är sällan att öka omsättningen mer, för ett olönsamt system drar ofta på sig mer utgifter. Man behöver med andra ord se över de utgifter som finns och få ned dem. När det sedan börjar gå bättre är det lätt hänt att effektiviseringen blir en del av ens vardag i tron om att vinsten ska öka allt mer.

man skulle kunna tro att det är på det viset, men som jag skrev tidigare så går det att effektivisera till en viss nivå, sedan börjar det att kosta. Får ett kapitaltänkande system allt mer breda ut sig så börja det uppstå nya bekymmer samt att det blir allt dyrare. En HR chef uttryckte det ”när bonusarna var låga blev alla glada över dem, men när de ökade frågade sig allt fler ”fick jag inte mer””.

Det visar på hur svårt detta område är. Därför är jag väldigt allergisk mot kollegor som stenhårt går på och jämför bolag med maskiner. Visst kan vi låna olika uttryck, modeller etc. men vi får aldrig glömma bort att i bolag finns det individer, vilket är en stor skillnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s