Hur ska jag vara klädd?


2016-08-12-12-30-25Man brukar säga att det första intrycket man får av en person skapar olika uttryck som både kan vara positiva och negativa. Är det mer det senare så kommer det inte bli några fler möten utan ens vägar skiljs då åt.

Ett av de absolut bästa sätten att göra intryck med är hur du är klädd, eller rättare sagt fasaden av det som du visar upp mot den andre. Det är med andra ord inte enbart kläder som påverkar, utan allt som kan uppfattas i betraktarens ögon.

En säljare berättade om ett säljuppdrag i södra Sverige, där dialekten var ett avgörande faktum. Han var uppfödd i Stockholm men hans föräldrar var från en annan dela av landet. I många städer runt om i Sverige så är det ingen merit att komma från huvudstaden. Uttryck som ”j-a noll åtta” är väl känt. Hans recept på detta var att berätta att han bodde där men hade tröttnat på denna stad och funderade på att flytta till föräldrarnas ursprungsstad. Han kunde på det sättet liera sig med kundens, ”vi-o-dom”, de mindre städerna mot Stockholm.

Som jag tidigare skrev så räcker det inte med hur jag är klädd, som kan påverka i ett möte, utan andra faktorer omkring kan också vara viktig faktorer. Att t.ex. ha på sig en väldigt exklusiv klocka när man går på ett kundmöte, där kundens årsinkomst motsvara hälften av klockans värde, funkar inte. Då får du med avund att göra, som finns i hela världen, och väcks denna kombattant så är det kört. Det samma gäller ju även vid val av tjänstebil. Svenska bilmärken, inte de mest exklusiva, fungerar alltid, medan kommer man till andra premium bilar kan det bli mer knivigt, det beror alldeles på vilken kundstock du har. Det har hänt att företagare har olika bilar för att inte ”gå bort sig” mot olika kunder.

Det är viktigt att du är välklädd, hel, ren ett vårdat yttre gäller fortfarande. Däremot är kostym och slipps betydligt svårare att veta när det ska användas. För vissa yrkeskårer, som exempelvis säljare, advokater, revisorer, är denna uniform väl inarbetad så ”de kan alltid” bära detta. För andra yrkesgrupper har det skett en omsvängning. IT konsulter kan ofta bära kostymer men en slips är en dödssynd. Som egenföretagre måste jag alltid anpassa mig till vilken kund jag möter. Jag kan inte bära kostym om jag ska jobba med marknadsföring åt ett verkstadsföretag, medan ska jag vara advisory board åt ett revisionsbolag, så förväntar de sig att jag bär kostym.

Ska du jobba med premiummärken, så kommer du få lägga ned mycket pengar på din ”uniform”, medan andra som inte jobbar med detta, behöver inte i samma utsträckning gå ”premiumklädd”

Slutligen, den eller de ”uniformer” du ska bära måste du vara vän med. Om du är ovan vid att bära kostym, så är det inte enbart att gå och köpa en sådan och ta den på sig. Det kommer då se ut som att kostymen är ute och går med dig”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s