Tre råd som får ditt bolag att må bättre.


2013-12-22 13.07.16För några år sedan hjälpte jag ett verkstadsföretag som under ett tjugotal år hade växt och blivit större, men under senare år hade det börjat avstanna. Det i sig var inte så oroande utan utmaningen låg i att hitta fler säljare. Detta kunde antingen ske genom att ta in säljare från större konkurrenter eller utbilda internt, vilket tog 2-3 år. Bolaget valde slutligen att värva från en större konkurrent.

Hela denna process påminde mig om en värvning inom fotbollen, ett division två lag skulle värva en spelare från allsvenskan. Trots allt fick man till det med en säljare som ville komma vidare in i någonting nytt, samma lön som tidigare men helt nya möjligheter att påverka i det nya bolaget. Nu fungerade detta inte så bra, utan efter något år så gick de skilda vägar.

Denna händelse kommer till mig ofta när det idag pratas om att behålla kompetens och hur bland annat bemanningsbolag berättar om hur detta ska gå till. Jag tror det är viktigt att företag förstår två saker, dels i vilken ”division” man spelar i och dels att det inte går att vinna genom att alltid spela offensivt. Denna kunskap är extremt eftersatt i dagens näringslivsklimat, men tänker vi efter så finns den i allt som vi gör. Inom idrotten är det en självklarhet att tänka försvar, tänka budget utifrån den division vi spelar i. Djur tänker alltid försvar först, speciellt rovdjur, innan de tänker attack.

Råd nummer 1

Ta hand om din personal för det är din ”muskulatur” i ditt bolag, men har ni en medarbetare, som är en stjärna, kommer denna att bli uppköpt av en konkurrent eller en kund. Släpp dessa personer för de kommer gå vidare ändå.

Råd nummer 2

Försök att förstå din egen ”division”. Är du ledande här är det inte säkert att du kommer klara av nästa division. Du måste nästan alltid ta in nytt kapital för en sådan förflyttning; Är det värt detta?

Råd nummer 3

Hur ser ditt försvar ut i bolaget? Att ta hem segrar är en sak men hur klarar ni av motgångar? Hur pass mycket riskexponerad är ni? Se över detta och börja bygg upp ett försvar. Det kommer på kortsikt påverka vinstmarginalen, men livslängden kommer garanterat bli bättre.

Dessa råd är främst riktat till att börja få bolaget att må bättre. Att vara en aktör i ”fel division” är kostsamt och bryter även sönder bolaget så småningom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s