En lagom kontrollerad arbetsplats


IMG_4762Igår, påväg till ett möte, ser jag en man i tunnelbanan med en ”foliehatt” på huvudet. Det är inte så vanligt att man träffar på dem, utan de är mer något som används som en synonym med att ”allt inte står rätt till”. Men där gick han och jag tänkte ”vad märkligt det blir när man får se saker i verkligheten som man annars bara hör talas om”. En annan tanke som slog mig var om detta kunde handla om ett försöka att ta kontroll över något som inte var gripbart, ta kontroll över något för att själv inte ledas in i en total galenskap.

Ett vanligt sätt att skapa en arbetsplats i moras är att ta bort kontrollen. Inom företag ökar exempelvis oetiska beteenden om det är kaos och oorganisation kring medarbetare och chefer. En paradox i detta är att när anställda verkar i en miljö med mycket kontroll och misstänksamhet från ledningens sida, så har de en större benägenhet att agera så som ledningen förväntar sig. Med andra ord ökar oetiska beteenden i takt med att kontroll och misstänksamhet mot anställda ökar. Med andra ord så blir det problematiskt om kontrollen både är för hög eller för låg; lagomt ska det vara.

Men hur skapar man då en ”lagom” kontrollerad arbetsplats?

Man kan använda ”sunt förnuft” men problemet är att alla har sin egen tolkning av vad sunt förnuft och ska det fungera behöver vi skapa en ”definitionsram” omkring detta begrepp. Personen med ”foliehatten” hade använt sitt sunda förnuft, för att försöka ta kontroll över någonting. Men utifrån min betraktelse framstod han mer som en person med stora bekymmer, så hans definition av ”sunt förnuft” låg långt ifrån min egen. Med andra ord, ska det sunda förnuftet användas måste vi definiera inom vilket område det ska användas.

Ett sätt att skapa en ”definitionsram” är att ta fram policydokument för företag. Det skapar en ”ramverk” runt arbetsplatser och utifrån dessa så kan vi använda vår eget ”sunda förnuft” för att göra saker som gagnar företaget och håller kontrollen på en lagom nivå.

Sedan ska du komma ihåg att policydokumentet inte är någon ”död materia”, utan något som du ständigt behöver jobba omkring. Annars finns risken att det ”sunda förnuftet” tar över helt, skapar en ny ram, och en dag kommer en person med en ”foliehatt”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s