Jo, vi orkar bry oss när vi möter det unika.


2016-09-15-05-50-10-3En fråga som fastnade när jag läste ett inlägg om hur många inspiratörscoacher kan vi orka med att lyssna på. Det händer ibland att marknader blir mättade och det som då kan få genomslag är att det kommer någonting nytt, något som tidigare har gjorts eller någonting unikt. Att vara unik där allt är ”prövat” kan vara svårt, men ofta är det prövat inom den norm som råder. Exempelvis har Gräsmarkskyrka en unik takmålning där helvetet är avbildat ovanför orgel delen. De vanliga takmålningarna i kyrkor har annars himmelsmotiv, men i denna kyrka har man gått ett steg längre.

En av de största komikerna Andy Kaufman gör i denna intervju med David Letterman ett helt fantastiskt framträdande. Han ber till och med publiken att inte skratta men det gör de trots allt. Han jobbar mycket med sin publik och ur det växer det fram en komik som blir svår att glömma. Om det är roligt kan man nog ha olika synpunkter på men det är oerhört unikt.

Jag tror att vi orkar lyssna på det som är annorlunda, men att uppbåda nyfikenhet att lyssna på det som är likt allt annat, blir allt svårare. För att vara annorlunda måste man våga ”gå mot strömmen” och det är sällan välbetalt. Andy Kaufman uppträder under många år gratis på olika stå-up klubbar, allt för att hitta sin stil och utveckla det som är unikt.

Olika nivåer på ditt framträdande

Bronsnivån

På denna nivå läser du antingen från ett skrivet manus eller från den power point presentation som du visar på duken. Dina åhörare brukar orka hålla sig vakna i ungefär 3-5 minuter om ämnet intresserar dem.

Silvernivån

På denna nivån har du släppt manuset, men det du säger är inrepeterat och du har svårt att stämma av var dina åhörare är. Du ser dem i ögonen, men är för rädd för att ta in dem, för då kan du tappa ditt manus. Ögonen brukar även fastna vid vissa ”fixpunkter” som gör att många som lyssnar på dig upplever att ”du inte ser dem”. Om du använder Power point presentationen på denna nivå, så stöttar den dig istället för att du följer den.

Guldnivån

På denna nivå kan du ditt ämne och kan allt mer anpassa din kommunikation till dina åhörare i realtid. Istället för manus har du ”strängar av kommunikation” som du tar fram där ämne och publik möts.

Andy Kaufmannivån

På denna nivå styrs du av sammanhanget, där temat är klart. Du är ”tom i huvudet” när du går in och möter dina åhörare och mentalt ”fullständigt avklädd”. Det gör att du helt kan möta dina åhörare, bli deras spegel, låta tystnaden få breda ut sig. Du ger dina åhörare en känsla av total bekräftelse och total närvaro.

Som du förstår så ju högre upp du klättrar i dian framträdanden desto mindre utrustning behöver, till och med white board pennorna kan du kasta, samt att behovet av manus försvinner inför de sista nivåerna och det är där du kan möta din publik.

Nu säger en del ”jomen jag ska ju bara berätta en grej”. Svaret är antingen gör du detta på fullt allvar eller så lägger du ner det. Svaret på frågan i början av texten; ”hur många inspiratörscoacher till kan vi orka med att lyssna på?” är svaret ”Hur många som helst om vi möter en UNIK person.” Men försöker vi kopiera någon annan finns det inget utrymme alls.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s