Tre viktiga områden när du utvecklar ditt bolag.


2016-10-29-16-54-51-4Jag kommer in på ett café och möts av Gerry Mulligans smäktande Baryton saxofon till tonerna av ”Lullaby of the leaves”, den avlöses av ”my funny Valentine” med Chet Baker. Denna form av Jazz kom att växa fram under 1950 talet en ”cool” Jazz och blev en motvikt i till de mer expressiva Jazz grenar som också fanns. När jag såg en konsert med Gerry Mulligan i början av 1980 talet, så kanske jag inte tänkte på det, men idag slår det mig att dessa Jazzlåtar aldrig tycks dö ut, utan kommer att spelas om och om igen, samt älskas av nya generationer.

Jag är helt övertygad om att det beror på att dessa låtar har något unikt som varje ny lyssnargeneration kan finna och identifiera sig med. Är det medvetet, troligen inte, men sättet man då komponerade musik på skiljer sig väldigt mycket från hur man gör idag. I grunden är hantverket det samma, men vi har idag fått så mycket hjälpmedel att all mer musik blir så kallad ”bulk” musik. Denna typ av musik har lika lång överlevnad som en tapetserad vägg, vilket innebär antingen att man efter några år tapetserar om rummet eller att nästa hyresgäst gör detta. Den gamla tapeten faller i glömska, för syfte med ”bulk” är att skapa stora volymer och inte vara unik.

Det knepiga med det unika är att det till stor del handlar om att välja bort, vilket är svårt för oss. Vi har sedan urminnes tider levt i en miljö där det alltid har funnits för lite av mat, tak över huvudet, pengar, trygghet etc. Idag har de flesta av oss ett överflöd av detta så vår vana att lägga till mer blir med andra ord ett stort bekymmer för oss. All mat ger oss nya sjukdomar och påverkar klimatet negativt, all trygghet gör oss än mer skräckslagna för det främmande och all boyta spär än mer på vår konsumtion som går ut över klimatet. Vi är inte byggda för att leva i detta överflöd som vi har idag, men vi tror att vi klarar av det utan att behöva välja bort.

När jag skrev om detta för några månader sedan fick jag reflektioner omkring detta, där många ansåg att ”man behöver inte välja bort”, ”det går att kombinera det bästa från olika världar” etc. Allt för att vi ska slippa, förändra och anpassa oss till den situation som råder idag.

För att få fram det unika är det några lärdomar från ”cool” Jazzen vi kan dra lärdom av.

Enkelheten

Det låter enkelt, avskalat när denna musik framförs och vanligt är att det är få musiker, Trio, Quartet. ”Keep it simple”, är något som management konsulter alltid lever med. Det är bättre att ha en marknadsplan på en servett till en början än att börja med en ”avhandling” på sextio sidor. De sistnämnda bolagen brukar få svårt att lyfta

Melodin

Det är en tydlig melodi i dessa låtar, något som lätt går att nynna till. När man paketerar ett bolag söker man efter, ”kärnan”, själen, melodin i bolaget. Den där beskrivningen som endast är någon rad och som rymmer det inre av bolaget. Oftast tar det tid och förfinas under paketeringens gång.

Tempot

Tempot är som enkelheten, avskalat och långsamt. Inte för långsamt så det i sig skapar en stress, nej mer ett tempo som följer hjärtats rytm runt 55-70 slag per minut. I ett företag handlar det mycket om att hitta en rytm och ett vanligt fel många gör är att marknadens tempo speglas av på insidan av bolaget. Det resulterar ofta i att alla springer men inge vet vart man ska, därför är alltid riktning oerhört viktigt. En av de viktigaste uppgifter en chef har är att anpassa företagets riktning till sina medarbetare så att de ständigt vet vart de ska. Då förstår medarbetaren detta och kan själv röra sig ditåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s