Historia


Vi skapade bolaget från att ha sett och upplevt hur det är att vara entreprenör. Det vanliga är att man som entreprenör först går till banken och efter det till Almi. För att komma dit måste man PAKTERA bolaget. Ta fram affärsplan, skaffa en Launche Customer etc. Ingen kompetens tillförs. De flesta kan inte paketera detta utan det kommer fattas något. Venture Capital (VC) kräver ofta komplett material på engelska. ( översättningskostnad). Vi har sett att ungefär 25-30% klarar detta med egna medel, men inte de övriga. De övriga är hänvisade att på egen hand (här finns inga ”jobbcoacher”, eller projektledare) nöta på. De pengar man får fram göres genom att pantsätta hem, familj med fru och barn, samt övrig släkt. Risk exponeringen här är oftast hundra procent.

Sedan kommer man fram till ALMI och då brukar ett av fyra case vara kvar efter gallring. Märk väl, att det inte är gallring efter den bästa och mest bärande idén som går vidare, eftersom de flesta inte klarar av att paketera sin idé, utan de som klarat av att ta hjälp med det. Dessutom så ges ALMI lån till icke skuldsatta person, samt att företag som redan är beviljade stödföretag och som har flera anställda lättare får låna mer pengar.

Vi tycker att det är en dyr lösning och pengar kommer inte upp på bordet. Den byråkrati som omgärdar det hela utestänger många entreprenörer, speciellt i tillväxtmarknader som växer snabbt. T.ex. IT, telekom, men även turism, webb etc. I dessa marknadsområden är likviditeten och cashflow i stor turbulens, all ekonomi går åt till återinvesteringar i nya projekt. Konkurrensen hård vilket innebär att kunderna försvinner om du börjar dra ned på tempot, kunderna är ofta inte så trogna utan söker sig vidare om leveranser inte sker i tid. Att då sätta sig med ett tungt projekt med mycket byråkrati, dränerar oftast bolaget på både tid och innovationskraft. Tid är ofta det som man tar betalt för. Därför ger många upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s